Monday, 7 November 2011

MUFTI TERKEJUT PM, ROSMAH SELESAI TUNAI IBADAH HAJI..

Mufti Perlis Dr Juanda Jaya melahirkan rasa agak terkejut dengan laporan berita bahawa seorang pemimpin kanan negara bersama isterinya serta orang kenamaan lain telah selesai ibadat haji.

Menurutnya, sedangkan paling awal jemaah haji akan menamatkan ibadat mereka adalah pada waktu Zohor hari ini itupun jika mereka melakukan nafar awal iaitu setelah selesai bermabit di Mina malam 11 dan 12 Zulhijjah dan melontar tiga jamrah pada dua hari berkenaan.

“Haji hanya akan selesai paling awal pada 12 Zulhijjah atau Selasa 8 November. Bagi yang melakukan Nafar Thani dan mahu melengkapkan tempoh bermabit dan melontar di Mina mereka akan selesai haji pada 9 November bersamaan 13 Zulhijjah.

“Melainkan kalau yang berkenaan tidak mahu menyelesaikan urusan wajib haji yang dua di atas dan hanya mahu membayar dam atau denda akibat tidak selesaikan wajib haji. Itu hal lain,” kata mufti itu dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.

Bernama pada Ahad lalu, melaporkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor selesai menunaikan ibadah pada 6 November.

Mufti Perlis bukan persoalkan haji tu sah ke tak. dia cuma taknak rakyat biasa tersalah faham tentang rukun dlm ibadah haji sbb yg pemimpin adalah contoh dan tauladan. Tentang haji vvip tu mmglah antara dia dgn Allah.

berita penuh -----> klik sini


seemmppoooiii jeerkkk..!! :)1 comment:

Ku Azhar said...

waaa..xbrni komen.. T_T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...