Wednesday, 26 October 2011

PILIH LAH MANE YANG KO MAHU . . (-.-')

assalamualaikum...
huh.. hari ni aku penat berjalan dengan family.. pergi mane..?? pergi kuala gandah.. tempat perhilitan gajah...
best woo.... animal ni sebenanya baik n caring with each other kalau kita pandai jinakkan die.. haiwan pon sebenanya ada perasaan... tp kadang-kadang.... perangai kita.. haiwan tu tak kacau kita, tapi kita marah sampai pukul-pukul haiwan... cuba kalau orang buat kat kita... confirm kita marah kan..

tu pasal haiwan.. hari ni sebenanya bukan nak menulis pasal haiwan.. tadi, waktu nak balik.. singgah lah dekat masjid... ade tertulis.. solat berjemaah tu fardhu kifayah (macam yang tertulis kat masjid tu)... maknanya.. fardhu kifayah ni tak wajib kepada semua..... tapi kalau dalam satu kampung tu tak de sorg pon nak buat solat berjemaah... semua dapat dosa...
tapi bila saya singgah nak solat... hanya orang-orang tua jerk.. yang hanya tunggu masa jerk.. mana anak-anak muda semua..?? tak kan nak tunggu tua dulu baru nak nampak surau atau masjid... cuba kita pikir.. kalau yang tua-tua tu Allah dah panggil mereka.. sape yang nak buat solat berjemaah tu kalau bukan kita ni yang muda-muda.... tak kan nak suruh budak tadika..???

masa muda ni lah kita nak banyakkan amal ibadat... serius aku cakap.. kalau ade tawaran rm50 untuk sekali kita pergi solat berjemaah... ramai gila yang pergi... confirm penuh masjid... sampai keluar masjid pon ok... tapi tak kan nak buat macam tu.. kita solat ni kerana duit ke..??? aku cuma boleh cakap satu jerk. kalau kita kejar dunia.. kita tak akan pernah puas.. tapi kalau kejar akhirat, confirm kita puas dan rasa nak lagi...

kalau berjemaah tu.. kita tahu betapa besarnya ganjaran untuk orang yang duduk di saf hadapan,... confirm kita bertumbuk nak duduk saf depan... sius cakap... takpon kita akan datang awal untuk dapatkan saf hadapan tu.. tapi ganjaran tu kita tak nampak depan mata macam kita nampak duit.. so, kita pon meremehkan perkara tu....

beb.. duit boleh tolong ko masuk syurga ke bang..?? kita pikir... kalau kejar dunia jer sampai perkara wajib kita tinggal... tak tahu lah nak cakap mcm mana dah.. baik mati je lah... dunia ni sementara.. tak salahkejar dunia.. tapi jangan kita leka, sombong, berlagak kat muka bumi allah ni... bila-bila jerk boleh mati... malaikat datang 70 kali sehari untuk tgk kita.... cuba kalau malaikat tu datang dan cabut nyawa kita, kita tengah buat dosa, solat pon tak lagi.. padahal waktu solat nak habis dah... mcm mane tu..?? layak ke nak masuk syurga..... pikir lah beb...

kita cuma pikir satu jerkkk... kejar dunia, dapat dunia.. kejar akhirat dapat dua-dua.... mcm tu lah ibaratnya.... tanam rumput, tumbuh rumput... tanam lalang, rumput pon tumbuh skali..

semmmmmppooooiiii jjeerrrkkkk...!! :)






4 comments:

CekbOlat-bOlat said...

wahh.. btul2.. :)

DOMU-KON said...

sometimes,,it's need ancient to teach youngster.. meluntur buluh biar dri rebung nya..

teyhasahaje a.k.a NURUL said...

betul tu..acu setuju sgt2..jiwa akan tenang kalo kite kejar akhirat..kat dunia xrase ade mslh..tp kalo dok kejr dunia..sah2 aty xtenang...bia pi pon kaya raya.msty rse xckup jek..

JaLi AshBurn said...

betul tu beb, . . . :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...